Farklı sebepleri bulunan cinsel isteksizlik, kişinin en az 6 ay gibi bir süre cinsel ilişki fikrinin olmaması durumudur. Cinsel ilişki isteğinde azalma, cinsel birlikteliğin azalması ya da hiç olmaması gibi belirtiler cinsel isteksizlik olarak incelenmektedir. Bu durum hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlemlenir. Sık karşılaşılan bu durumun altında yatan en belirgin sebep strestir.
Peki cinsel isteksizlik nedir? Neden olur?
Çiftlerin cinsel yaşantısında aktif olabilmesi için hem psikolojik anlamda hem de fiziksel anlamda sağlıklı olması gerekmektedir. Dönem dönem kişilerde cinsel isteksizlik normal karşılanıyor olsa da 6 ay ve daha uzun süre isteksizlik devam ederse mutlaka tedavi edilmelidir. Cinsel isteksizliğin türleri vardır bunları 3 başlık altında inceleyecek olursak;
- Primer Cinsel İsteksizlik: Cinsel kimliğin geliştiği yaşlardan itibaren, kişinin hiçbir cinsel aktiviteye ilgi göstermemesidir. İlk baştan itibaren görülen cinsel isteksizlik türüdür. Ergenlik döneminde başlamaktadır. Cinsellik anlamında hiçbir şeye ilgi duyulmamasıdır.
- Sekonder Cinsel İsteksizlik: Aktif cinsel ilişki yaşayan kişilerin bir süre sonra cinsel istekte azalmanın, kaybolmanın görülmesidir. Aniden olan bu durumun altında mutlaka yaşanan bir problem vardır.
- Durumsal Cinsel İsteksizlik: Bazı zamanlarda cinsel isteğin azalması veya kaybolmasıdır. Yorucu, stresli ve kaygı duyulan zamanlarda aniden gelişir.
Cinsel isteksizliğin belirtileri şu şekilde anlayabiliriz;
Kişide cinsel isteğin olmaması en temel belirtidir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Kadın hastalarda yaşın ilerlemesiyle meydana gelen menopoz durumu, gebelik cinsel isteksizliği tetiklemektedir. Erkeklerde ise yaşın ilerlemesi, zevk alamama, libidonun azalması gibi etkenler etkilidir. Hem kadın hem erkeklerde ilişkiye karşı isteksizlik, karşılık verememek gibi durumlar sağlık problemi arz etmektedir. Her yaş aralığında gözlemlenebilir.
Cinsel ilişki kulaktan dolma bilgiler yüzünden kişilerde korku, utanma, kaygı, cinsel birleşme yaşanamaması, sertleşme bozukluğu gibi sorunlara neden olmaktadır.
Sosyal değişim de bazen cinsel ilişkiyi kötü etkilemektedir. Yeni işe başlamak, işten çıkartılmak vb. durumlar buna örnek olabilmektedir.
Cinsel isteksizliğin fiziksel nedenlerine bakacak olursak; bazı kronik hastalıklar, ilaçların yan etkileri, kortizon içeren ilaçlar, yüksek tansiyon, menopoz dönemi gibi durumlar fiziksel nedenler arasındadır.
Cinsel isteksizliğin tedavisi için öncelikle bilinç altında yatan sebep araştırılmalıdır. Bazen altta yatan sebep, kalp, prostat, nörolojik hastalıklardan ise tedavi ile cinsel isteksizlik ortadan kalkacaktır. Fakat eğer problem psikolojik ise bu konuda alanında uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.
Bu süreçte eşler birbirine karşı anlayışlı olmalıdır. Eğer böyle bir probleminiz varsa mutlaka doktor kontrolünde tedavi olmalısınız.