Kızlık Zarı Çeşitleri Nelerdir?

Kızlık Zarı Çeşitleri Nelerdir?

Kızlık zarı çeşitleri herkeste farklı olabilirler. Yani kızlık zarının çeşitleri vardır. Kızlık zarının genel olarak tanımlarsak halka şeklinde bir yapıya benzerler. Kızlık zarı 2 ana başlık altında işlenebilir. Bunlardan birincisi ‘Anatomik Yapılı kızlık zarı’ diğeri ise ‘Doğal Yapılı kızlık zarıdır’.

Anatomik Yapılı Kızlık Zarı Çeşitleri

*Yuvarlak kızlık zarı (halkasal, anüler hymen): Yuvarlak kızlık zarı kadınlarda en sık görülen kızlık zarı tipidir. Vajina girişinde bulunan kızlık zarı yuvarlak bir deliği vardır. Deliğin çapları vardır. 10 ile 20 mm aralığındadır. 20 mm fazlası delik çapına ‘duhale’ adı verilir. Ama bu delik çapı fazla olan kişilerin cinsel birliktelik sırasında kanamalrı olmaz.

*Hilal görünümlü kızlık zarı (kresentrik, yarımay hymen): Hilal görünümlü kızlık zarlarıda sık karşılaşılan tiptir. Üst taraflar ince olduklarından dolayı hilal şekli denir. Kızlık zarı deliği ortada olduğu için bir problem yaratmaz ama hemen yırtılmayabilir.

*Bölmeli kızlık zarı (septalı hymen): Çok az görülen bölmeli kızlık zarı , zar ile zara benzeyen doku tarafından 2’ye bölünür. Doktor tarafından ameliyatla alınması gerekir. Alınmazsa zorlanır ve ağrı söz konusudur.

*Doğal çentikli kızlık zarı (notched hymen): Doğuştan gelen doğal çentikli kızlık zarı kenarında minik bir girintisi vardır.

*Yarı bölmeli kızlık zarı (subseptat hymen): Kızlık zarı kenarında bir parça iç kısma sarkar. Eğer bu parça küçük ise bir sorun söz konusu değildir ama büyük bir parça varsa cerrahi bir operasyon uygulanmalıdır.

*Dudak şeklinde kızlık zarı (labial hymen): Dudak şeklindeki kızlık zarı ön ile arka boyunca kısa ve oval olurlar. Sık görülmez ama bir sorunda oluşturmaz.

*Elek kızlık zarı (kribriform hymen): Nadir görülen elek kızlık zarına sahip kişilerin mutlaka cerrahi işleme başvurmaları gerekmektedir. Çünkü çok fazla delik olduğundan dolayı cinsel birliktelik zordur.

*Saçaklı kızlık zarı (fimbrial hymen): Kızlık zarı etrafında püsküle benzeyen bir şekli vardır. Çok sık görülmez.

*Küçük delikli kızlık zarı (mikroperfore hymen): Normal delik çapları 10 ile 20 mm arasındadır. Küçük delikli kızlık zarı çapı 10 mm azdır. Bu nedenden dolayı cinsel ilişki zor ve sancılıdır. Ayrıca küçük delik sebebiyle kadınlarda adet kanamaları dışarı çıkamayabilirler bu da kadınlarda vajinal efeksiyon , akıntı gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Bunun i.in genişletme tedavisi uygulanmalıdır.

*Girintili veya düzensiz kızlık zarı (dentriküler hymen): İç kenarlarda minik girintiler bulunur.

Doğal Yapılı Kızlık Zarı Çeşitleri

*Kızlık zarının doğuştan gelişmemesi (agenetik hymen): Bu tür kızlık zarı doğuştan gelişmez ve oluşmazlar.

*Kapalı kızlık zarı (imperfore hymen):  Vajinal girişi tamamen kapalı olup hiç delik yoktur. Bu nedenden dolayı adet kanı dışarı çıkamaz. Operasyon ile boşaltılması gerekir.

*Kalıntı kızlık zarı (remnant hymen): Doğuştan gelişmeyen bir türdür. Kanama kesinlikle olamaz.

 

Birde doğuştan ya da sonradan olan türler söz konusudur. Bunlar,

Esnek kızlık zarı (elastik hymen):

Bildiğmiz gibi 10 ile 20 mm olan kızlık zarı çapındakiler normal sayılırken 20 mm fazlasına esnk kızlık zarı deriz. Cinsel birliktelik sonrası kanama olmaz.

İnce kızlık zarı: Şeffaf yapıya sahiptir.

Kalın kızlık zarı (etli, rijit hymen): Kalın ve etli bir yapıya sahiptir. İlişki sırasında zorlanabilr kanama yapabilir.

Yorum Yapın