Lichen Sclerosus Hastalığı

Lichen Sclerosus Hastalığı

Liken skleroz hastalığı, kadınlarda daha sık görülen genital bölgede bulunan deri hastalığıdır. Tam olarak nedeni belli olmayan lichen sclerosus hastalığında, deride incelme, yaralar ve kanser olma riskini arttıran cilt hastalığıdır. Nadir rastlanan bir hastalık olan lichen sclerosus kesin tedavisi olmasa da durdurmaya ve azaltmaya yönelik tedavisi bulunmaktadır. Tedavi edilmediği zaman kansere dönüşebilen bir tür cilt hastalığıdır. Bu hastalık kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Tüm vücutta da gözlemlenebilir fakat özellikle kadınlarda genital bölgede, erkeklerde ise penis, sünnet derilerinde görülür. Deride incelme(atrofi), yara izleri (skar doku), cilt kanseri ve kalıcı değişikliğe yol açan cilt hastalığıdır. En çok genital bölgede görülen lichen sclerosus hastalığında dış genital bölgede kaşıntı, ağrı, yanma ve batma gibi rahatsızlıklar görülebilir. Pantolon giyerken sürtünmeye bağlı irritasyona neden olabilir. İdrar deliğinin çevresine lezyon yerleşirse idrar yapmada zorlanma, adet kanalını tutarsa adet görememe ve cinsel yaşantılarda şikayetler görülebilmektedir. Vajina küçük dudakların silik hale gelebilir, vajinal kuruluk, vajinanın daralmasıyla cinsel ilişkide artan ağrılar sebebiyle haz ve orgazm eksikliği gibi problemler yaşanabilmektedir.

Genital Lichen Sclerosus (Vulvar Liken Skleroz), 50’li yaş grubunda menopoz sonrası görülebilir. En çok görülen semptom ise kaşıntıdır. Deride sıyrık, çatlaklar, kuruluk ve bu semptomlardan dolayı yaşanan ağrılar görülen şikâyetlerdendir. Genital lichen sclerosus atrofik dış görünüşü, buruşuk bir alan üzerinde beyaz sklerotik plak oluşmasıdır.

Lichen sclerosus hastalığında tahriş edici maddeler kullanmamak gibi önlemler alınmalıdır. Bunlar; kokulu ve renkli tuvalet kağıtları, dar pantolonlar, genital bölgede kullanılan parfüm ve deodorantlar ve pedlerdir. Kadınlarda vajinayı sürekli şampuanla yıkamamakla beraber vajinanın nemli kalmaması gerekir.

Yorum Yapın