Liken Skleroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Liken skleroz tedavisi yöntemleri şunlardır:
- Steroid Kremler: Enflamasyonu baskılamada etkili olan kortizon içeren kremler oldukça etkilidir. İçeriğinde ultrapotent steroid (clobetasol) veya potent steroid (Mometasone) bulunan kremler ortalama 2-3 ay ya da daha uzun süreli kullanılabilir. Her gün kullanılan kremler, baskılama süreci bittikten sonra kullanımı haftada 1-2 kez kullanıma düşülmesi gerekmektedir. Kontrolsüz kullanımında sorunlar ortaya çıkabilir. Vajinanın iç kısma sürülmesi durumunda vajinal mantar enfeksiyonu görülebilir. Uzun süreli kullanımda ise ciltte incelme, kızarıklık ve yanma oluşabilir. Liken skleroz tedavisinde genital dışı lezyonlarda A vitamini içerem ilaçlar kullanılır.
- Menopoz Dönemindeki Tedaviler: Vajinal ya da oral yoldan estrojen hormon takviyesi yapılarn menopoz dönemindeki hastalara estrojen eksikliğinden kaynaklı semptomları (atrofik vulvovajinit) ortadan kaldırılır.
- Lazer ve PRP Tedavisi: Karbondioksit lazer tedavisi ile lazerin dokudaki termal teması ile kolajen bağ doku artırılır ve dokuda yenilenme meydana gelir. PRP tedavisinde kişiden alınan kan hazırlanarak plazma kısmındaki liken skleroz bölgesine enjekte edilerek dokunun bağ dokusunun yenilenmesinde etkili olur. Liken skleroz tedavisinde lazer ve PRP tedavisi en etkili yöntemlerden biridir. Çoğu zaman anesteziye gerek duyulmayan tedavi yönteminde cerrahi işlem bulunmadığından riski de bulunmamaktadır.
- Cerrahi Yöntemler: Lezyonların vajina girişini kapatması cerrahi operasyon ile açılabilmektedir. Cinsel hayatlarını olumsuz etkilenen hastaların vajina genişletme operasyonlarına ihtiyaç duyabilirler. Pernenin açılması(perineotomi), açılan kesi yeri yatay olarak dikilmesi (fenton prosedürü) ve perine onarımı(perineoplasti) tedavisi uygulanır.Gömülü klitoris görülen kadınlarda ise uygulanan cerrahi operasyon şke klitoris açık hale getirilir. Kanser riski taşıyan ve günlük hayatı etkileyen liken skleroz hastalığında uzun vadede takip ve tedavi önemlidir.
- Özel Diyet (Eliminasyon Diyeti): Liken skleroz hastalığıyla ortaya çıkan otoimmün hastalığın başlıca nedenlerinden birisi bağırsak duvarında meydana gelen hasar olmasından yola çıkılarak 2 aylık süreçte glüten, kazein, şeker ve lektinden uzaklaştırılarak vücutta eksik olan vitamin ve mineraller kazandırılır. Tedavi süreçlerinin çoğunda belirti ve şikayetin azaldığı ve kaybolduğu gözlemlenmektedir. Bu sürecin sonunda kullanılması yasaklanan diyetten çıkarılmış gıdalar teker teker eklenerek liken hastalığını tetikleyen gıdaları belirleyerek kalıcı olarak kişinin beslenmesinden çıkarılmasıdır.